Projectbeschrijving
Een Klein-maar-Fijnproject is een kortdurend project waarbinnen jaarlijks een prangende vraag van een Leernetwerk wordt onderzocht. Daarbij is in het bijzonder aandacht voor kennis die nog ontbreekt.
Klein-maar-Fijnproject 2020-2024
Het Leernetwerk Integraal Werken is in september 2020 gestart met de missie om praktijkgerichte kennis en kunde over integraal werken te verzamelen, bundelen en te implementeren. Met een vertegenwoordiging van beleidsmedewerkers van gemeenten, docenten van Hogescholen, jeugdhulpprofessionals vanuit verschillende organisaties, managers zorg, onderzoekers en ervaringsdeskundigen werkten we samen om vraagstukken rondom integraal werken te verkennen, verdiepen en verder te ontwikkelen.
Het vraagstuk dat centraal staat in de Klein maar Fijn projecten van het Leernetwerk Integraal werken is:
Hoe kunnen we het bewustzijn van professionals in de hele keten van (jeugd)zorg (van de Jeugdgezondheidszorg en wijkteams tot specialistische aanbieders) over de verschillende vormen en de intensiteit van integraal werken vergroten, waardoor zij integrale vraagstukken beter herkennen en beter kunnen inschatten welke intensiteit en vorm van integraal werken er nodig is?
In totaal worden er drie Klein maar Fijn projecten uitgevoerd tussen 2020 en 2024.
In Klein maar Fijn project 1 (2021-2022, ontwikkelen) is samen met het Leernetwerk een praktijkvraag geformuleerd en uitgediept. Met behulp van wetenschappelijke kennis en de inbreng van de Leernetwerkdeelnemers is bestaande kennis over de verschillende vormen en intensiteit van integraal werken in kaart gebracht. Met deze kennis ontwikkelden we een eerste versie van een hulpmiddel dat professionals kan helpen in herkennen welke vorm van integraal werken het meest passend is bij de hulpvraag van een gezin.
Klein maar Fijn project 2 (2022-2023, toepassen) bouwt verder op het prototype ontwikkeld in Klein maar Fijn project 1. We hopen met deze inspanningen professionals te inspireren en meer bewust te maken dat integraal werken uit verschillende vormen bestaat, en dat deze met wisselende intensiteit ingezet kunnen worden. Zodat gezinnen de passende hulp krijgen die zij nodig hebben.
In het laatste Klein Maar Fijn project (2023-2024) ligt de nadruk op implementatie en borging van het ontwikkelde hulpmiddel.
Rapportage
- Essay: Beter aansluiten bij gezinnen vanuit een doelgerichte integrale aanpak: een pleidooi voor het differentiëren van verschillende vormen van integraal werken (juli 2024)
- Eindrapport KmF I & II: Intensiteit van integraal werken
- Voor wie doen we wat? - Hulpmiddel voor professionals om intensiteit en vormen van integraal werken beter te herkennen.
Ontwikkellijn
Integraal Werken
Kind & Scheiding
Kwetsbare Gezinnen
Leren & implementeren
Normaliseren
Samenwerken met gezinnen