Werkplezier in de jeugdsector

Werkplezier in de jeugdsector

Voor het symposium Werkplezier in de jeugdsector kwamen we met een gemêleerd gezelschap van onder meer praktijk- en HR-professionals bijeen aan de Prinsegracht 27 in Den Haag, het Koorenhuis. Een plek waar jongeren muziek, dans en zang beoefenen. Het symposium werd georganiseerd vanuit de themagroep Werkplezier in de jeugdsector in samenwerking met TNO.

Leanthe van Harten (TNO) heette iedereen namens de themagroep welkom. Dat deed ze aan de hand van enkele, herkenbare, krantenkoppen over de jeugdzorg en werkdruk, zoals: Jeugdzorg komt in actie, maar daar hebben ze eigenlijk geen tijd voor, Tekort aan medewerkers en Jeugdzorgverleners: ‘Die continue alertheid zuigt je leeg’. Daarna nam Maartje Bakhuys Roozeboom, onderzoeker en adviseur bij TNO, het woord. Zij ging daarbij in op de hoogte van de werkdruk in de jeugdsector, maar ook op wat werkdruk is. Ook gaf ze aan welke stappen organisaties kunnen doorlopen om werkdruk systematisch aan te pakken. Bekijk hier de: Presentatie werkdruk in het jeugddomein

Hanneke van Noort, opsteller van Meer ruimte voor professionals – Handvatten voor gemeenten,
benoemde de drie belangrijkste punten voor gemeenten:

  1. Spreek met elkaar over ruimte voor professionals en werk aan vertrouwen;
  2. Zet ‘kwaliteit’ op de agenda en meet dit kwalitatief!
  3. Geef ruimte aan de autonomie van de professional

Ze benadrukte hierbij dat je fouten mag maken. Verder is het belangrijk dat cliënt en professional goed gematcht worden en om de tijd voor intervisie expliciet mee te nemen in inkoop- en voortgangsgesprekken. Bekijk hier de Presentatie Meer ruimte voor professionals – Handvatten voor gemeenten en het rapport Meer ruimte voor professionals – Handvatten voor gemeenten

Na een korte pauze werd deelgenomen aan een van de 3 workshops:

  1. Zelfsturing in relatie tot Werkplezier door Kees Kouwenhoven
    Kees ging met de deelnemers in op de zeven bronnen van arbeidsvreugde, en hoe je met deze kennis werkdruk aan kunt pakken. Kern van de boodschap was dat arbeidsvreugde door iedereen anders beleefd wordt, dus als je ergens mee zit wordt dit niet automatisch gezien. Je moet het zelf bespreekbaar maken.
  2. Werken voor jeugd, ja?! door Loes Houweling en Bregje Spaans (Hogeschool Utrecht)
    Door de transformatie gaat veel aandacht naar hoe anders te werken, maar hoe zit dat met de verandering van identiteit? Aan de hand van verschillende verhalen uit de praktijk gingen de deelnemers met elkaar in gesprek. Hoe professionals omgaan met de transformatie verschilt. Organisaties moeten zich daarvan bewust zijn.
  3. Hoe kun je als werkgever samen met medewerkers het werkplezier vergroten? door Chantal Schneiders en Femke de Groot (Stichting Jeugdformaat). Chantal en Femke lieten zien hoe bij Jeugdformaat met medewerkers is gewerkt aan concrete plannen om werkplezier te vergroten. Zo is er een Fit & Gezond jaarkalender ontwikkeld waarbij elke maand een ander thema aan bod komt (bijvoorbeeld voeding, werkstress, beweging en loopbaan). Tijdens de workshop werden tips onderling gedeeld, zoals het geven van een teambudget. Hiermee kan het team zelf bepalen hoe ze het opleidingsbudget mogen besteden, zonder tussenkomst van de manager. Maar ook: neem pauze, ga naar buiten.

Tijdens de gezamenlijke afsluiting werd onder meer de vraag gesteld: hoe zorg je ervoor dat je in een gesprek over werkdruk en werkplezier niet verzandt in een gesprek over caseload/cliëntcontacturen/directe uren. Hierop werd besloten met: til het gesprek naar een ander niveau. Welke van de zeven bronnen van arbeidsvreugde komen in het geding? Praat dáárover in plaats van over de hoeveelheid uren of cliënten. Meer lezen over de zeven bronnen van arbeidsvreugde? Lees hier de artikelen Sturen op meer werken met plezier en Verbeter je Employee Experience.