Interactieve kennissessie over scheiding
Kennissessie
Op dinsdag 3 september 2024 organiseert het leernetwerk Kind & Complexe Ouderrelaties een interactieve kennissessie over scheiding, speciaal voor gemeenten.
Scheidingen kunnen grote impact hebben op het welzijn van onze inwoners. In de regio Haaglanden, Midden-Holland en Holland Rijnland werken in het leernetwerk Kind & Complexe Ouderrelaties gemeenten, jongeren, hogescholen, praktijkorganisatie en onderzoek samen rondom scheiding. De ambitie van het leernetwerk is om:
Vanuit een ketenbrede gemeenschappelijke visie en taal, te leren, werken en innoveren rondom scheiding.
Om echt regiobreed het verschil te maken voor kinderen en gezinnen tijdens en na scheiding, moeten we actief de verbinding zoeken. We hebben elkaar nodig om tussen gemeenten te verbinden, kennis te delen en elkaar te kunnen verstaan. Ben jij werkzaam bij één van de gemeenten in regio Haaglanden, Midden-Holland en Holland Rijnland en hou je je bezig met (complexe) scheiding, jeugd of gerelateerde onderwerpen? Kom dan met 1 of 2 collega’s naar de interactieve kennissessie op 3 september 2024.
Wat gaan we doen?
- Toelichting regionale kenniswerkplaats jeugd SAMEN, waar Kind & scheiding een van de ontwikkellijnen is,
- Toelichting van de leerlessen uit leernetwerk Kind & Complexe Ouderrelaties: over visie en taal rondom scheiding,
- Interactieve sessie over het aansluiten van deze leerlessen bij de lokale context van jouw gemeente en wat er nodig is om deze leerlessen te integreren in lokaal beleid en praktijk,
- Koffie-/theepauze met netwerkmogelijkheden.
Praktische informatie:
- Datum: dinsdag 3 september 2024
- Tijd: 13.00 – 16.00 uur
- Locatie: Raadszaal van de gemeente Gouda, (Huis van de Stad, Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda)
- Voor wie: Ambtenaren, beleidsmedewerkers, vertegenwoordigers van gemeenten, in de regio’s Haaglanden, Midden-Holland en Holland-Rijnland, met (complexe) scheiding, jeugd (of gerelateerde) dossiers.
- Deelname is gratis
Aanmelden
Er is ruimte voor 2-3 deelnemers per gemeente. Aanmelden kan via het tabblad ‘inschrijven’.
Achtergrond
Scheidingen kunnen grote impact hebben op het welzijn van betrokkenen, opvoedgedrag, de ouder-kindrelatie en het functioneren en de ontwikkeling van kinderen. Met name conflictvolle scheidingen en negatieve uitkomsten voor kinderen zijn van grote zorg voor hulpverleners en beleidsmakers. Dit vraagt om passende ondersteuning: zo licht als mogelijk en zo intensief als nodig. Door als gemeenten en praktijkprofessionals samen te werken – in verbinding met elkaar en gezinnen – kan bijgedragen worden aan het voorkomen en beperken van negatieve uitkomsten na een scheiding.
Verbinding en vertrouwen
Het gemeenschappelijke denkkader of de visie die het leernetwerk omarmd heeft, is die waar gewerkt wordt vanuit ‘verbinding en vertrouwen’; tussen professionals onderling en in verbinding met ouders. Wat betekent het werken vanuit dit denkkader in de praktijk?
Elkaar verstaan
Als mensen het hebben over ‘complexe scheiding’, wat is dat dan? En wat is bij voorkeur de term die we gebruiken als we het hebben over contact tussen ouder en kind dat verloren gaat? Begrippen kunnen voor een jongere, professional uit het preventieve voorveld, een advocaat of een professional van Veilig Thuis een hele andere betekenis hebben.
Dit was reden voor het leernetwerk om met elkaar te werken aan een gedeeld begrippenkader rondom scheiding.
Programma
Programma
Het programma is als volgt:
12.30 | Inloop |
13.00 |
|
14.20 |
|
14.50 |
|
15.50 | Afronding |
16.00 | Einde |
Inschrijven
Inschrijving voor deze bijeenkomst is gesloten. Voor meer informatie, neem contact op met: info@werkplaatssamen.nl